Status Snøgg


— 07.09.2024 —-   En kort rekapitulasjon: —-

Utdrag fra brev av 04.10.2023 fra Riksantikvaren til Os Sogelag ved Oddbjørn Klyve:

«2003-2004: Omfattande istandsetting hjå Einar Sauholmen i Fusa. Bortsett frå kjølen er alt nytt, og i fylgje Sauholmen, heilt identisk slik den var etter ombygginga i 1943.

Ole T. Lunde (son av Tomas O. Lunde) har båten fram til noverande eigar, Aksjeselskapet Snøgg A/S (under etablering) v/Os Sogelag, overtok båten i 2022.

Etter søknad frå eigar om status som verna skip har Vestland fylkeskommune vurdert fartøyet si historie, alder, autentisitet, geografiske tilhørigheit og historiske betydning. Dei har også vurdert fartøyet sin tekniske tilstand og dei organisatoriske forholda kring fartøyet. Regionalforvaltinga si innstilling er vedlagt ……………

Konklusjon:
På bakgrunn av Vestland fylkeskommune si innstilling, vurderer Riksantikvaren at «Snøgg» oppfyller kriteria for å kunne få status som verna skip.».

Den 20.05.2024 ble det i brev fra Os Sogelag og Os Rotaryklubb gitt fråsegn om at eierskapet til MB Snøgg blir vederlagsfritt overdradd til Vernelaget MB SNØGG.

— status 07.09.2024 ————–

Status 07.09.2024
Vernelaget har nå fått etablert Bedriftskonto i Sparebanken Vest med

kontonummer 3626.57.02796.

— styremøte 03.09.2024 ———–

På et styremøte 03.09 ble styret konstituert.

Det ble valgt kasserer for å holde kontroll med finansene. Einar Nordtvedt ble valgt. En av de første oppgavene Einar Nordtvedt har igangsatt, er å få inn den vedtatte medlemskontingenten for året. En felles e-post har blitt sendt ut og det kan meddeles om god respons fra medlemmene. Det vil bli ført et enkelt regnskap med bilag for løpende inntekter og utgifter.

Styret fant at det ikke var nødvendig med andre faste poster som sekretær o.l.

Styret hadde en inngående diskusjon rundt tilstanden til Snøgg og hva som i første omgang må prioriteres. Båten har forfalt i betydelig grad de siste årene. Snøgg trenger bunnstoff og sliping/olje av skutesider og det arbeides med å få den på slipp senest i begynnelsen av oktober. I dag ligger Snøgg i Vargavågen, dekket av en presenning som ikke lenger er god nok til formålet. Det vil derfor bli søkt Vestland Fylkeskommune om en sum øremerket for sikringstiltak og nødvendig vedlikehold i første omgang, der en varig havnepresenning vil være en del.

Styret ønsker videre å få formalisert en avtale med Bjørnafjorden Kommune om fast havn ved Oselvarhopen i Os sentrum.

Siden vernestatus i sin tid ble gitt til Os Sogelag, vil vi gå i dialog med ansvarlige for formelt å overføre vernestatus til Vernelaget. 

I det videre arbeid vil arbeidet med finansiering også bli viet stor oppmerksomhet.

————————————————

Status 27.07.2024
«Vernelaget MB Snøgg har no fått organisasjonsnummer, 9336246668.
Banken behandler p.t vår søknad om konto.
Vi kommer tilbake med informasjon når den er etablert.»

—————————————————————————————————————
Status pr. 07.07.2024: Stiftelsespapirene har blitt sendt til behandling i Brønnøysund. Vernelaget venter nå på tilbakemelding med organisasjonsnummer. Når dette er mottatt vil det bli opprettet en bankkonto for vernelaget. 

Når bankkonto er etablert vil det bli sendt ut en SMS/E-post til medlemmene med kontonummeret der den vedtatte kontingenten på kr. 300,- kan innbetales.    MB SNØGG i dag.Båten ligg no i ei god hamn, men den er svært utilgjengeleg, både for ettersyn og anna.Vi bør forsøka å finna ei meir eigna hamn. Det videre arbeidet med dette, samt å få startet vedlikehold og restaurering vil vi komme tilbake til etter hvert.