Six sacks of potatoes

En historie fra andre verdenskrig
Et Kanadisk mannskap på seks overlevde NØDLANDING, BLE REDDET OG RETURNERT TIL ENGLAND.
En bemerkelsesverdig krigstids redningsaksjon fant sted i Os, Samnanger og Austevoll.
Six sacks of potatoes
Historiane er samla og skrivne av Douglas N. Deeth, sønn av Georg Deeth, annenpiloten på flyet som naudlanda. Eit omfattande og godt arbeid:

Mvh
Bjarne Øvredal

——————————————-

Her naudlanda flyet
Fra minnesermonien på Baggane der flyet naudlanda (Rick Firestone)
Fra minnesermonien på Baggane der flyet naudlanda (Terje Søviknes)
Info.:

Nedenfor er artikkelen oversatt fra Engelsk til Norsk via Google-Translate.
En historie fra andre verdenskrig


«Er det noen som fortsatt lurer på hvorfor denne krigen føres, så la ham se til Norge;
«Er det noen som har noen vrangforestillinger om at denne krigen kunne vært avverget, så la ham se til Norge;
«Og hvis det er noen som tviler på den demokratiske viljen til å vinne, sier jeg igjen, la ham se til Norge.»

President Franklin D. Roosevelt, september 1942

Den originale versjonen av denne nettsiden var basert på krigshistorien til Flying Officer George F. Deeth, 1921 – 1996, som skrev sine memoarer om sine krigsopplevelser lenge etter krigens slutt. Historien som ble fortalt av F/O Deeth, berørte livene og opplevelsene til mange andre mennesker, hvorav noen hadde rapportert om de samme historiene fra perspektivet av sitt eget engasjement på den tiden.

Denne nye og kontinuerlig utviklende versjonen av nettstedet inkluderer noen av disse andre erindringene og historiene om dette bemerkelsesverdige eventyret, inkludert det til Harvey «Red» Firestone, en av de «seks», og de til noen av «hjelperne», menn og kvinner fra den norske undergrunnen, som risikerte livet for å få seks sekker poteter tilbake over Nordsjøen til Skottland.

Hver side av hver versjon av historien ser ut til å føre til andre historier som må fortelles, historier om venner, noen navngitt, noen ikke, noen som kom hjem igjen og noen som ikke gjorde det; historier om de som ble hjemme og hver dag risikerte livet for å forsvare sitt okkuperte hjemland; og historier om fly, reparert igjen og igjen til de også ble gamle og gled stille i sjøen.

Vi blir hjulpet i dette av krigsbyråkratiet til RAF – pilotenes loggbøker og operasjonsrapporter, skvadronaktivitetsrapporter og sammendrag av disse aktivitetene, nå digitalisert og tilgjengelig på nettet, og de bemerkelsesverdige registreringene til Commonwealth War Graves Commission. I disse postene finner vi navnene på unge flyvere, noen på deres første oppdrag, registrert i loggbøker med datoene for deres operasjoner, deres «time up» og «time down», i noen tilfeller med en tom plass for «time down» , med en enkel merknad – Kom ikke tilbake.

Jeg har også blitt hjulpet i dette av sønner av andre besetningsmedlemmer: Gary og Rick Firestone, sønner av Harvey Firestone, James Grandy, sønn av George Grandy og Devon Biddle, sønn av Gord Biddle. Vi fortsetter å lete etter andre slektninger av mannskapet slik at historien kan fortelles i sin helhet. De siste månedene har jeg fått mye hjelp fra Bjarne Øvredal, sønn av Haldor Øvredal, Matts Hjelle, sønn av Jakob Hjelle, og Gaute Dyrdal, hele Os, Norge, og alle dedikert til å holde denne historien levende blant folk i samfunnet deres. og utover

Jeg har lagt til i denne samlingen, med tillatelse fra Rick og Gary Firestone, Arnfinn Hagas versjon av historien, oversatt fra norsk. Mr. Hagas historie om redningen inneholdt betydelig materiale fra Harvey Firestones originalversjon av mannskapets historie med tittelen «Flight to Nowhere». Den har noen elementer av historien som ikke finnes i noen av de andre beretningene. Disse noteres der det er hensiktsmessig.

Jeg har også her, med samtykke fra Gary Firestone, lagt til en engelsk oversettelse av Nødlanding («Night Landing»), også skrevet av Arnfinn Haga og utgitt av Cappelen Damm forlag i Norge. Den norske versjonen var opphavsrettslig beskyttet av CAPPELEN DAMM AS i 2010. I Den engelske oversettelsen av Arnfinn Hagas verk inneholder ikke bare mye av Harveys originalmateriale, men tilleggsinformasjon for å gjøre historien og rammen mer forståelig for folk som ikke er kjent med Norge, og historien om den norske motstanden.

Jeg har også inkludert andre, noe fiksjonaliserte beretninger om historien, kanskje forbedret for å øke moralen i en veldig vanskelig tid. Disse er også inkludert her, kommentert for å identifisere elementer i den versjonen av historien som ikke ser ut til å være støttet av fakta slik vi kjenner dem nå.

Vi fortsetter å finne opptegnelser laget samtidig med eller kort tid etter hendelsene i 1944. Noen av disse har fordelen av å være skrevet mens minnene var friske, men forfatterne manglet også noe av informasjonen som var kjent for andre og som har kommet frem i lyset i de senere år.

Virkningen av hendelsene i 1944 på de involverte var langvarig, og førte til vennskap som varte lenge etter krigen, og til gjenforeninger og feiringer som har fortsatt til i dag. Noen av disse hendelsene rapporteres også her.

Under utarbeidelsen av disse beretningene om en bemerkelsesverdig redning for publisering på denne nettsiden, ble det registrert noen forskjeller og avvik mellom disse beretningene, noen redigeringer ble gjort, og noen kommentarer og tilleggsinformasjon og fotografier ble lagt til. Disse rettelsene og tilleggene er notert der det er hensiktsmessig. .

I løpet av de siste månedene har nettsiden vokst ut av menysystemet, og en mer detaljert beskrivelse av hva denne nettsiden inneholder er på neste side, her.

Det er mye mer som skal gjøres.

Douglas N. Deeth, november 2019.

Back Row, Left to Right: Harvey «Red» Firestone; Ken Graham; George Grandy
Front Row, Left to Right: George F. Deeth; Gord Biddle; Maurice Neil


If you have any comments or questions about this website, please get in touch with me using the Comments page, here.

To the Top and the Menu

The Contents

1. A brief history of Coastal Command (in progress)
2. Wartime Memories, by George Death
3..The Crew (in progress)
4. The Helpers (in progress)
5. The friends (in progress)
6. Remembering the Rescue – Post-war Events (in progress)
7. Destination Unknown, by E. Harvey Firestone
8. Nødlanding, by E. Harvey Firestone and Arnfinn Haga.
9. Einar Evensen’s Story
10. Emergency Landing by Arnfinn Haga
11. Report by Helen Mowinkel-Nilsen

© 2019, 2023 Douglas N. Deeth Contact Me